Luteiden torjunta

Olemme erikoistuneet seinäluteiden torjuntaan. Työssämme käytämme kuivahöyryn, torjunta-aineiden ja joissakin tilanteissa piimaan yhdistelmäkäsittelyä, jotta ongelmasta päästään nopeasti ja tehokkaasti eroon. Joissain tapauksissa täysin myrkytön käsittely on mahdollista, mutta parhaan lopputuloksen takaamiseksi suosittelemme yhdistelmäkäsittelyä ja muita hyväksi todettuja menetelmiämme. Koska toimintamme laatukriteerit ovat korkeat, pyrimme käsittelemään aina koko asunnon, jotta tuholaisongelmasta päästään eroon nopeasti.

Tuholaiset ovat ikävä ongelma, mutta maailma ei niihin kaadu.

Niistä päästään eroon ilman, että kotisi, terveytesi tai lemmikkisi kärsivät. Luteet tai muutkaan Suomen yleisimmät tuholaislajit eivät todistettavasti levitä tauteja ihmisiin.

Jos epäilet, että asunnossasi on luteita, tee ludetarkastus. Tarkastusta tehdessä kannattaa olla tarkka, käyttää hyvää valaistusta ja mielellään taskulamppua apuna. On syytä muistaa, että luteet pyrkivät pääosin piiloutumaan muutaman metrin säteelle paikasta, jossa nukut. Tämän lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että luteet osaavat piiloutua todella taitavasti. Ne mahtuvat todella pienistä raoista, joten niiden löytäminen ei ole helppoa. Kannattaa käytännössä etsiä niiden jälkiä, eikä itse luteita.

Etsi mustia pisteitä, luteita ja luteiden kuoria.

Huomioi tarkastusta tehdessä, että kaikki pisteet eivät välttämättä ole luteen aiheuttamia. Jos piste leviää kostealla liinalla pyyhittäessä kuin vesiväri, on tällöin kyseessä tuore luteen jälki.

Tutki ludetarkastuksen yhteydessä seuraavat paikat:

  • Lakanat: onko niissä mustia pisteitä tai veritahroja?
  • Petauspatjan saumat, reunat ja kaikki raot, jonne luteet voivat mennä piiloon. Kulkiessaan luteet ulostavat, joka näkyy pieninä mustina pisteinä. Älä sekoita nukkaa luteiden jälkiin. Nukka irtoaa nyppiessä kun taas luteen ulostetahra imeytyy kankaaseen, eikä lähde nyppimällä.
  • Sängyn reunat ja saumat. Käännä sänky ympäri, jos mahdollista, ja tutki sängyn runkorakenteet. Ole erityisen tarkkana kulmissa sekä kankaan ja puun saumoissa – ne ovat luteille tyypillisiä piilopaikkoja. Mustat pisteet, vähän kuin ohuella tussilla tökityt voivat luteiden jälkiä. Ole tarkkana pisteitä löytäessäsi, ettet sekoita pisteitä puun luonnollisiin värieroihin kuten vaikka oksiin. Myös jotkin homeet voivat muistuttaa luteiden jälkiä.
  • Yöpöydän taustalevy, verhon saumat niin ylähäällä kuin alhaallakin sekä laskokset.
  • Taulujen, ryijyjen ja muiden seinää vasten olevien esineiden taustat kannattaa tarkistaa kaiken varalta.

Jos löydät merkkejä luteista tai muista tuholaisista, ota yhteyttä.

Mikäli et ole aivan varma tuholaisongelmasta, me neuvomme mielellämme ja teemme edullisia tarkastuskäyntejä. Jos löydämme luteita, sokerimuurahaisia tai vaikkapa turkiskuoriaisia, voimme torjua ne lyhyellä varoitusajalla.

Luteen puremat näkyvät ihmisillä eri tavoin, eivätkä kaikki ihmiset edes saa puremista oireita. Monesti puremakohdat kutisevat ja voivat muistuttaa hyttysen pistoa – niitä esiintyy usein rykelmissä, mutta ei aina. Arviolta noin puolet ihmisistä eivät saa oireita luteiden puremista. Puremat voivat tulla myös usean päivän jälkeen ”puremasta”.

Meiltä löytyy luteille myös liima-ansoja, joissa on houkutinainetta.  Ansat houkuttelevat piilossa olevia luteita liimapinnalle ja näin ollen ludeongelma on helpommin todettavissa ja ongelman laajuus kartoitettavissa, jossain tapauksissa myös ilman käyntiä paikanpäällä.

Tuholaistorjunta on haastavaa ja se kannattaa jättää ammattilaisille. Ongelmaan tai huoleen kannattaa myös reagoida nopeasti, ettei mahdollinen tuholaisongelma pääse leviämään. Teron Tuholaistorjunta hoitaa ludeongelmanne kokemuksen tuomalla ammattitaidolla.